tel: +31(0)6-46432582

Fr | De | En

 

Groepsverblijf

  Zuid-Limburg

Groepsverblijf

  Zuid-Limburg

home

home

Demonstratie door een enthousiaste herders die hun kudde drentse heideschapen in Cottessen op landgoed Cottessen (Hoeve ten Bosch) beheren. Dus iets over landschap, bordercollies, hun training en de schapen. Duur demonstratie ruim 1 uur aangepast aan de doelgroep. Demonstraties en tijdstippen alleen op basis van reservering. De dag  en tijd kunt u vaak zelf bepalen. Bij de demonstratie is aan het einde gelegenheid om zelf in actie te komen en met een groepje deze hondebaan overnemen en zelf schapen gaan drijven. De jonge kinderen kunnen als ze willen de schapen knuffelen. Heel leuk voor kinderen. Vaak een spiegel voor  samenwerkingseigenschappen. Maar in ieder geval erg leuk.

ledereen associeert de Border Collie met het mooie plaatje van een hond die een kudde schapen bij elkaar drijft en deze snel en behendig terugbrengt bij de herder. In Groot Britannie en daarbuiten kijken miljoenen mensen naar de populaire televisieserie One Man and his Dog en vinden het prachtig de Sheepdog Trials (schapendrijfwedstrijden) te volgen. De Border Collie heeft een aangeboren instinct om de kuddeschapen bij elkaar te drijven. Dit werkvermogen zit de honden in de genen. Hiervoor zijn ze immers decennia lang in Groot Britanië gefokt. De Border Collie jaagt de schapen bij elkaar en brengt ze bij de herder vanuit een oeroud jachtinstinct zoals ook een wolvenroedel de prooi naar de alfa-wolf brengt. De lage sluiphouding, het hypnotiseren van de schapen met de ogen (eye) is mooi om naar te kijken. Om deze werklust en drijfinstinct in de juiste balans te brengen is veel training nodig, zowel voor de handler (baas) als voor de hond.

Het is een kunst om de Border Collie zodanig te trainen dat hij de schapen in alle rust, doch met duidelijk overwicht daar brengt waar de handler dit wil. Een Sheepdog Trial bestaat uit een outrun, waarbij de hond op aanwijzingen van zijn baas met een wijde boog linksom of rechtsom weggestuurd wordt om de schapen op te halen. Achter de schapen aangekomen, moet de hond ze rustig in beweging zien te krijgen en in een rechte lijn, tussen een aantal hekken door, naar de baas toe te drijven. Daar aangekomen moeten de schapen om de handler heen draaien en moeten ze in een voorafbepaalde richting van de handler afgedreven worden. Vervolgens moeten de schapen in een grote ring gedreven worden waar de herder in samenwerking met zijn hond 6 of meer gemerkte schapen van de rest moet afzonderen. Tenslotte moeten de schapen weer in een grote pen (vierkant van hekken van ca. 2 meter lang) samengebracht worden. Dit alles dient te gebeuren in een rustig tempo zodat de schapen niet onder stress komen te staan. Drentse heideschapen zijn van oorsprong kuddeschapen (kudsjoap) die uitermate geschikt zijn om dit werk te doen.

Schapen drijven met border collies

Tarief

€ 7,50 p.p.
Duur van de demonstratie ruim 1 uur. Er is na de demonstratie een mogelijkheid om zelf deel te nemen aan het schapendrijven. ( Min. € 150,- per groep).


Prijzen zijn à contant. Voor facturering achteraf brengen wij € 15,- administratiekosten in rekening.  Op al onze activiteiten zijn de volgende voorwaarden van kracht.

Advies & Reserveren

Groepsverblijf:

 

Op de Hopschet 12-28 personen

Huize ten Bosch  4-10 personen

Hoeve ten Bosch 18-40 personen

contact & info

Paradijsvogels

Paradijsvogels Groepsverblijven & Activiteitencentrum Buitenbezig
Bezoek aan de locatie kan alleen op afspraak Paul Franssen (schatbewaarder)
 Hopschet 6 6294 BL Vijlen 
Activiteitencentrum "Buitenbezig"
Bezoek aan de locatie kan alleen op afspraak Cottessen 12 6294 NE Vijlen 
* tel: 31646432582

info@paradijsvogels.nl

Op al onze leveringen zijn van kracht de algemenevoorwaarden van Recron. Deze kunt u hier bekijken

Fouten en  wijzigingen in de gehele website voorbehouden.

©.2015 Webdesign  Ivo Vleugels | pdmedia